Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

ΓΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ


Ανακοίνωση της 19ης Αυγούστου 2009

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΣΙΚΑΛΙΩΝ ΜΑΝΗΣ
«Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ»
Ανακοίνωση – καταγγελία προς τα ΜΜΕ
Θέμα: Κακοποιούν αγελάδες και απειλούν με ερημοποίηση 5 παραδοσιακούς οικισμούς για να παίρνουν επιδοτήσεις
Ο Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Τσικαλιών Μάνης «Η Αγία Κυριακή», καταγγέλλει σε όλες τις αρμόδιες αρχές, την προσπάθεια ορισμένων που εμφανίζονται ως κτηνοτρόφοι - κάποιοι απ’ αυτούς είναι και δημόσιοι υπάλληλοι - να μετατρέψουν τον τόπο μας, τα χωριά του Δημοτικού Διαμερίσματος Τσικαλιών του Δήμου Οιτύλου Λακωνίας, Τσικαλιά, Μουντανίστηκα, Κοτράφι, Συχαλάσματα και Ξερόλακος, που είναι κηρυγμένοι παραδοσιακοί οικισμοί, όπου η βλάστηση

είχε αφανιστεί κατά τις πυρκαγιές του έτους 2000, σε βοσκότοπο για τις αγελάδες τους, ισοπεδώνοντας χωράφια με ελιές, αυλές σπιτιών, ακόμα και τους τάφους των προγόνων μας.
Μοναδικό τους κίνητρο να εισπράττουν τις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις ενισχύσεις του ελληνικού κράτους για την ανάπτυξη, υποτίθεται, της κτηνοτροφίας.
Η εικόνα είναι τραγική ακόμα και για τα ταλαίπωρα ζώα. Ομάδες αδέσποτων αγελάδων περιφέρονται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τη θάλασσα, αφήνοντας πολλές φορές εκεί τα κουφάρια τους, προς δόξα των επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι ιδιοκτήτες τους.
Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, εφορμούν διψασμένες σε σπίτια αναζητώντας λίγο νερό, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου περνάνε την περίφραξη των νεκροταφείων σε Τσικαλιά, Κοτράφι, Μουντανίστηκα και …βόσκουν μέσα στους τάφους.

Αγελάδα «ποζάρι» ανάμεσα στους τάφους του Νεκροταφείου των Τσικαλιών. Η ταμπέλα, στο βάθος αριστερά, που γράφει «Τόπος Αναπαύσεως» προφανώς και δεν έχει σχέση με όσα συμβαίνουν και ούτε εμποδίζει το ζώο να πατήσει πάνω στους τάφους
Αγελάδα πέρασε την περίφραξη του Νεκροταφείου των Τσικαλιών και «βόσκει» μέσα σ’ ένα τάφο, το μοσχαράκι δεν τα κατάφερε και στέκει έξω απορημένο, ίσως την επόμενη φορά…







Η απειλή ερημοποίησης των πέντε προαναφερόμενων οικισμών είναι άμεση, καθώς εξαφανίζεται εν τη γενέσει της η όποια βλάστηση είχε αναγεννηθεί μετά την ολοσχερή καταστροφή, που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του έτους 2000, οι οποίες έκαναν στάχτη πάνω από 25.000 ελαιόδενδρα. Ισοπεδώνονται από τις αγελάδες οι αυλές, τα μονοπάτια, τα χτάρια (αναβαθμίδες) των προαναφερόμενων πέντε παραδοσιακών οικισμών, ακόμα και οι τάφοι. Υποβαθμίζεται το φυσικό περιβάλλον, ενώ οι περιφερόμενες αδέσποτες αγελάδες στους δρόμους αποτελούν συνεχή κίνδυνο για πρόκληση τροχαίων ατυχημάτων. Επίσης καταστρέφουν τα δένδρα, τα οποία σε μήκος 1.500 μέτρων επί του επαρχιακού δρόμου, έχει φυτέψει με δικά του έξοδα ο Σύλλογός μας και τα ποτίζουμε με νερό που κοστίζει 15 ευρώ το κυβικό μέτρο!
Επισημαίνεται ότι οι προσπάθειες κοπής των καμένων ελαιοδένδρων, ώστε να αναγεννηθούν, είχαν τύχει της επιδότησης από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τώρα, από τις ίδιες αρχές …επιδοτούνται οι «κτηνοτρόφοι» για να ολοκληρώσουν την καταστροφή, καθώς τα ζώα τους βόσκουν μέσα στις περιοχές που αναγεννήθηκε η βλάστηση.
Ολα αυτά συμβαίνουν κατά παράβαση των αποφάσεων, τόσο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Οιτύλου, όσο και του Τοπικού Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Τσικαλιών, για πλήρη απαγόρευση της εισόδου ζώων και της βόσκησης σε όλες τις δημόσιες εκτάσεις του Δημοτικού Διαμερίσματος Τσικαλιών αλλά και καταπατώντας την μόνη δημόσια εκφρασμένη βούληση των ιδιοκτητών χωραφιών, για απαγόρευση βόσκησης και διέλευσης ζώων στις ιδιοκτησίες τους (ομόφωνα ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας της 1/2/2009 και προγενέστερες αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης). Να σημειωθεί ότι οι προαναφερόμενοι κτηνοτρόφοι προέρχονται από άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα και ότι σε όλο το Δημοτικό Διαμέρισμα Τσικαλιών δεν κατοικεί κανένας κτηνοτρόφος.
Αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν μπορεί να θεωρείται κτηνοτροφία, αντίθετα, αποτελεί προσβολή και πρόκληση για τους ανθρώπους αλλά και τα ζώα που κακοποιούνται, κυκλοφορούν αδέσποτα, πεινασμένα και διψασμένα μόνο και μόνο για να εισπράττουν κάποιοι ασυνείδητοι τις επιδοτήσεις. Ταυτόχρονα αποτελούν κίνδυνο, μέρα και νύχτα, για τα διερχόμενα αυτοκίνητα και δυσφήμιση απέναντι στην όποια προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.






Το κουφάρι αδέσποτης αγελάδας κάπου κοντά στη θάλασσα προς δόξα των επιδοτήσεων που δίνονται για την… ανάπτυξη της κτηνοτροφίας


Αδέσποτο μοσχάρι, ωστόσο με σήμανση στο αυτί του, καταταλαιπωρημένο και με σπασμένο πόδι (πίσω δεξιά) κατέβηκε από τα βουνά και η απόγνωση του το έσπρωξε μέχρι τη θάλασσα. Στο ίδιο σημείο βρέθηκε μετά από λίγο καιρό το κουφάρι του





Η κατάσταση οξύνθηκε μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του έτους 2000, που συνοδεύτηκαν τα επόμενα χρόνια και από σειρά αποτυχημένες απόπειρες εμπρησμού, ενώ το χωριό Μουντανίστηκα κάηκε πάλι και το 2007. Αντικειμενικά, τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τις προσπάθειες των ασυνείδητων κτηνοτρόφων, οι οποίοι έσπευσαν, με προκλητικό τρόπο, αμέσως να μετατρέψουν σε βοσκοτόπους τις καμένες περιοχές, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τις σχετικές απαγορεύσεις.
Αυτή η προκλητική συμπεριφορά τροφοδοτείται και από την ανοχή και την αδιαφορία των αρμοδίων αρχών. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκε να περάσουν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μετά το έτος 2005 που έγινε ανάλογη καταγγελία του Συλλόγου μας, για να ξεκινήσει - χάρις στην ευαισθησία ενός εισαγγελέα, ο οποίος στάθηκε μπροστά στο πρόβλημα - μια διαδικασία ποινικής δίωξης ενός κτηνοτρόφου και άλλες ενέργειες προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης του προβλήματος που έχει γίνει μάστιγα ολόκληρης της Μάνης. Μια διαδικασία, όμως, που σκόνταψε στις γνωστές αναβολές των δικαστηρίων, αφού η δίκη, που είχε οριστεί για τον Ιούλιο του 2009, αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο του 2010, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελικά θα εκδικαστεί ποτέ…
Εξάλλου, προκλητικά διακηρύσσουν οι εν λόγω κτηνοτρόφοι ότι δεν μπορεί να τους πειράξει κανείς, αφού τα 500 ή 1.000 ευρώ, που κατά καιρούς τους επιδικάζουν τα δικαστήρια, εάν και όποτε φθάσει κάποια υπόθεση στο ακροατήριο, είναι για αυτούς κάτι σαν ένα «ανέκδοτο»… Μάλιστα, συγκεκριμένος κτηνοτρόφος, προκειμένου να εκβιάσει καταστάσεις και να εξασφαλίσει τη σιωπή και την ανοχή των κατοίκων, κυρίως ηλικιωμένων και ανήμπορων, έχει ξεκινήσει και μια «βιομηχανία» εκβιασμών, προβαίνοντας σε εκφοβισμούς αλλά και σε ψευδείς καταγγελίες στην Πολεοδομία Γυθείου, για δήθεν αυθαιρεσίες που αφορούν κτίσματα ακόμα και άνω των 100 χρόνων !
Στόχος τους είναι να μας διώξουν από τον τόπο μας, να φύγουμε, να πάψουμε να ερχόμαστε, για να μετατραπούν τα χωράφια μας, οι αυλές μας, τα σπίτια μας και οι τάφοι των προγόνων μας σ’ έναν απέραντο στάβλο και βοσκότοπο και μάλιστα με κρατική επιδότηση.
Μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, βρισκόμαστε σε απόγνωση, όχι μόνο εξαιτίας της συμπεριφοράς αυτών των ασυνείδητων αυτοαποκαλούμενων κτηνοτρόφων αλλά, κυρίως, εξαιτίας της αδιαφορίας και της ανοχής των αρμοδίων αρχών (Αστυνομίας, Αγροφυλακής, Δασαρχείου, Δήμου Οιτύλου, Νομαρχίας Λακωνίας κλπ). Ουσιαστικά με αυτή τη στάση τους αυτοαναιρούνται, ως δημόσιες αρχές που, υποτίθεται, είναι ταγμένες να προστατεύουν τους πολίτες και τα νόμιμα συμφέροντά τους.
Εμείς, πάντως, σαν Σύλλογος και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά, δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι ν’ αντισταθούμε και ν’ αντιπαλέψουμε αυτές τις μεθοδεύσεις, με όλες μας τις δυνάμεις. Είμαστε ανυποχώρητοι και δεν θ’ αφήσουμε ο τόπος μας, ό,τι με αγώνες, αίμα και ιδρώτα, κατακτήθηκε από τις προηγούμενες γενιές να γίνει λεία αυτών των αρπακτικών.
Απευθυνόμαστε στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα στο Ελληνικό και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απ’ όπου διοχετεύονται επιδοτήσεις σε μια κτηνοτροφία «μαϊμού» που έχει μετατραπεί σε μάστιγα της περιοχής μας. Το επόμενο διάστημα θα προβούμε στις απαραίτητες ενέργειες, προς την κατεύθυνση της ενημέρωσης των παραπάνω αρχών.
Τσικαλιά 16 Αυγούστου 2009
Με εκτίμηση
ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ Ν. ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου