Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Δραστηριότητες

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΣ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΣΙΚΑΛΙΩΝ ΜΑΝΗΣ
«Η ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ»
http://tsikaliamanis.blogspot.com
email: tsikalia.manis@gmail.com
Αναγγελία εκδήλωσης 
για τους 94 Τσικαλίτες 
αγωνιστές του 1821
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού και Εξωραϊστικού Συλλόγου Τσικαλιών Μάνης «Η Αγία Κυριακή», με ιδιαίτερη συγκίνηση και αίσθηση καθήκοντος, ανακοινώνει ότι προγραμματίζει για το επόμενο χρονικό διάστημα, μεγάλη εκδήλωση για να τιμήσει τη μνήμη των προγόνων μας, των προ-προπαππούδων μας, που συμμετείχαν σαν απλοί αγωνιστές στην Μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821.
Για να τιμήσουμε αυτούς, τους συνολικά 94 αγωνιστές, στους οποίους απονεμήθηκαν ατομικά Αριστεία Ανδρείας, με ειδικό βασιλικό διάταγμα του τότε βασιλιά Όθωνα, κατά τα πρώτα χρόνια του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
Μέγιστη είναι η συμβολή στην αποκάλυψη των ονομάτων τους και του τόπου καταγωγή τους, του συμπατριώτη μας ερευνητή Σταύρου Γ. Καπετανάκη, διακεκριμένου ψυχίατρου και διδάκτορα Ιατρικής Σχολής, ο οποίος μετά από επίπονη και επίμονη έρευνα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους συνέγραψε το βιβλίο με τίτλο «Αριστεία του 1821 σε ΜΑΝΙΑΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ», των εκδόσεων «Αδούλωτη Μάνη» του Γ.Π.Δημακόγιαννη.
Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται με ονοματεπώνυμο και με τόπο καταγωγής τα χωριά μας Τσικαλιά, Μουντανίστικα, Κοτράφι και Συχαλάσματα ή Χαλάσματα, 94 αγωνιστές. Είναι πραγματικά εντυπωσιακός ο αριθμός αυτός των 94 αγωνιστών, αναλογικά με το μέγεθος και τον πληθυσμό των χωριών μας. Τα συγκεκριμένα ονόματα περιέχονται στις σελίδες  197-222, του εν λόγω βιβλίου, όπου καταγράφονται οι αγωνιστές του τότε Δήμου Μέσσης, στον οποίο υπάγονταν τότε και τα δικά μας χωριά.
Ελάχιστος φόρος τιμής στους προγόνους μας αλλά και ένα μάθημα ιστορίας σήμερα για όλους εμάς, αποτελεί η εκδήλωση που προγραμματίζουμε, λεπτομέριες για την οποία θα ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα.
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 Πρόεδρος Μιχάλης Ν. Παναγάκος, αντιπρόεδρος Νικόλαος Β. Λουκάκος, γενικός γραμματέας Κυριάκος Π. Ζηλάκος, ταμίας Ηλίας Π. Λουκάκος και τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου Πέτρος Λ. Αναστασάκος, Ηλίας Ν. Ζηλάκος, Δικαίος Γ. Μάγκουρας
Τα αριστεία ανδρείας που απονεμήθηκαν

Ενα δείγμα του βιβλίου
http://www.mani-ekdoseis.gr/bookDet.asp?catid=24&bid=355 

Ακολουθεί ένα μικρό μόνο δείγμα του περιεχομένου του βιβλίου, καθώς εκτός από τους καταλόγους των αγωνιστών, περιλαμβάνει και πλήθος ιστορικών στοιχείων.
Πρόκειται για τον κατάλογο των αγωνιστών από τον Δήμο Μέσσης, όπου υπάγονται και τα χωριά των Τσικαλιών (Τσικαλιά, Μουντανίστικα, Κοτράφι, Συχαλάσματα).
Τα ονόματα είναι με αλφαβητική σειρά των επωνύμων των αγωνιστών και ακολουθούν τα μικρά ονόματα, το χωριό καταγωγής τους και το είδος του Αριστείου που ο καθένας έλαβε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι  συναντώνται πολλά επίθετα τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν, ενώ άλλα που υπάρχουν στις μέρες μας, δεν αναφέρονται. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται είτε στις αλλαγές επιθέτων, που έγιναν στην πορεία του χρόνου είτε στο γεγονός ότι πολλοί δήλωναν τότε ως επώνυμο, εκείνο με το οποίο αποκαλούνταν ο κλάδος της οικογένειάς τους με βάση το πατρώνυμο, π.χ. Γιαννόπουλος.
Σε κάθε περίπτωση τα στοιχεία είναι πολύτιμα, γιατί εκτός των άλλων, έχουμε από γραπτή πηγή επιβεβαίωση της ύπαρξης πολλών από τις σημερινές οικογένειες των Τσικαλιών, πριν από τουλάχιστον δύο αιώνες. Εντυπωσιακό επίσης είναι ότι πολλά από τα μικρά ονόματα αγωνιστών τα συναντάμε και σήμερα στα ίδια σόγια, μετά από 7-8 γενιές, στους απογόνους  τους που φέρουν το ίδιο ονοματεπώνυμο.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου