Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Σε εκκρεμότητα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης


Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ, Νίκου Σηφουνάκη στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ Γ. Αποστολάκου με θέμα : «ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 62 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 998 ΤΟΥ 1999» .....


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της πρωτομιλίας και της δευτερολογίας του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Σηφουνάκη κατά την συζήτηση που έγινε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011, στη Βουλή σε Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή της Ν.Δ Γ. Αποστολάκου με θέμα : «ΥΠΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ ΣΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 62 ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 998 ΤΟΥ 1999»

«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τόσο την κατά τόπον δασική υπηρεσία όσο και την κεντρική διοίκηση, αλλά και την πολιτική ηγεσία των Υπουργείων Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων νωρίτερα, λόγω των προβλημάτων που έχουν ανακύψει από την εφαρμογή του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου επί των δασικού χαρακτήρα εκτάσεων. Η εξαίρεση της Μάνης από το εν λόγω τεκμήριο με την υπαγωγή της στην ρύθμιση της παρ. 2 του άρθρου 62 του Ν. 998/79 αποτελεί πάγιο αίτημα κατοίκων και συλλόγων της περιοχής καθώς και μελών του Ελληνικού Κοινοβουλίου κυρίως, αν και όχι αποκλειστικά, των νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας.
Η υπηρεσία εισηγήθηκε θετικά κατά το παρελθόν (2005) κρίνοντας δίκαιη την εξαίρεση της Μάνης από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου. Κατόπιν όμως επιφυλάξεων του τότε Γενικού Δ/ντη και ενόψει της κρισιμότητας της άποψης της υπηρεσίας σε ζήτημα που αφορά σε εμπράγματα δικαιώματα επί εκτάσεων που θεωρούνται με βάση το ισχύον δίκαιο δημόσιες, απευθύνθηκε ερώτημα στο ΥΠΕΞ, η απάντηση του οποίου περιορίστηκε στο ΄΄ … ουδέν στοιχείο εντοπίστηκε…΄΄. Έκτοτε δεν αναλήφθηκε νομοθετική πρωτοβουλία από το Υπουργείο. Εν τω μεταξύ και από όσο γνωρίζουμε κατατέθηκε στη Βουλή δύο φορές σχετική τροπολογία από βουλευτές του Κοινοβουλίου χωρίς ωστόσο υιοθέτηση της σχετικής πρότασης.
Το ζήτημα ανακινήθηκε εκ νέου με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων περί δασών στο ΥΠΕΚΑ. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κου Μωραΐτη, αρμοδίου τότε Υφυπουργού για τα δάση, εκπρόσωποι των επίσημων φορέων της περιοχής της Μάνης και Έλληνες Βουλευτές υπέβαλαν εκ νέου το διαχρονικό αίτημα εξαίρεσης της Μάνης από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, συμφωνήθηκε δε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τον δέοντα σεβασμό στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους και τους ελληνικούς νόμους. Κατόπιν τούτου και λόγω της ατυχούς έκβασης των προηγούμενων πρωτοβουλιών για νομοθετική ρύθμιση, κρίθηκε απαραίτητη η τεκμηρίωση επί αδιάσειστων στοιχείων του νομικού καθεστώτος της Μάνης πριν αναληφθεί εκ νέου πρωτοβουλία. Με εντολή μας η αρμόδια υπηρεσία απηύθυνε το Μάιο 2011 στο Υπουργείο Εξωτερικών, στο Υπουργείο Οικονομικών, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και στην Εθνική Βιβλιοθήκη ερώτημα σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μάνης την περίοδο της τουρκοκρατίας και κατά την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα καθώς και μετά την σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει απάντηση μόνο από το Υπουργείο Εξωτερικών που μας γνωρίζει ότι το ίδιο δεν έχει τα αιτούμενα στοιχεία και πρότεινε να απευθυνθούμε στα Γενικά Αρχεία του Κράτους και την Εθνική Βιβλιοθήκη.
Μετά από αυτά αναμένουμε τις σχετικές απαντήσεις των υπηρεσιών και φορέων στους οποίους απευθυνθήκαμε, προκειμένου να κριθεί η νομιμότητα και η σκοπιμότητα σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ
Οι διατάξεις του αρθρ. 62 Ν.998/79, γνωστό και ως τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, αφορούν στο βάρος απόδειξης για την ύπαρξη εμπράγματων δικαιωμάτων επί δασών, δασικών και χορτολιβαδικών εκτάσεων, σε περίπτωση αμφισβητήσεων, διενέξεων ή δικών μεταξύ δημοσίου και τρίτων. Σύμφωνα με την παρ. 1 του εν λόγω άρθρου σε περίπτωση αξιώσεων ιδιωτικών δικαιωμάτων στις εν λόγω εκτάσεις το βάρος της απόδειξης το έχει ο αιτών και όχι το Δημόσιο.
Πρόκειται ως εκ τούτου για ένα θέμα κρίσιμο εφόσον αφορά σε εμπράγματα δικαιώματα επί εκτάσεων που θεωρούνται με βάση το ισχύον δίκαιο δημόσιες, το οποίο θα πρέπει να εξετασθεί με μεγάλη προσοχή και βέβαια με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα και ιστορία της Μάνης.
Για να υπάρξει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση πρέπει να εξετασθούν με σοβαρότητα τα στοιχεία που έχει ζητήσει η υπηρεσία, ώστε η σχετική ρύθμιση να είναι επαρκώς τεκμηριωμένη. Σας θυμίζω ότι στο παρελθόν –και παρά την θετική εισήγηση της υπηρεσίας- σχετική πρόταση τροπολογίας καταψηφίστηκε από την Νέα Δημοκρατία και το ΚΚΕ .»






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου