Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012
 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΣΙΚΑΛΙΩΝ
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Το σκίτσο είναι προσφορά στον αγώνα μας του σκιτσογράφου και φίλου της Μάνης Κώστα Κουφογιώργου που ζει και εργάζεται στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας

Οχι στις ανεμογεννήτριες, όχι στην καταστροφή της Μάνης

Δεν θα παραδώσουμε τη Μάνη στους σύγχρονους κατακτητές

Δεν θα τους αφήσουμε να μας διώξουν από τον τόπο μας


Στο χάρτη διακρίνονται κατά μήκος της κορυφογραμμής (ροζ χρώμα) οι περιοχές που έχουν υποβληθεί αιτήσεις στην ΡΕΑ για εγκατάσταση ανεμογννητριώνΣε φάση υλοποίησης περνάει το σχέδιο λεηλασίας και βιασμού των βουνών και της ίδιας της καρδιάς και της ψυχής της ανυπόταχτης Μάνης.

Τα αρπακτικά, που εκπροσωπούν τα μεγάλα συμφέροντα της ψευδεπίγραφης «πράσινης ανάπτυξης», με τη συνδρομή ντόπιων «εφιαλτών» άρχισαν να εφαρμόζουν τα καταστροφικά σχέδια τους, που προβλέπουν την εγκατάσταση 220-250 ανεμογεννητριών, σε όλο το μήκος της δυτικής πλευράς της χερσονήσου της Μάνης, από τον Βαχό έως τα Τσικαλιά και τη Βάθεια.

Ειδικά για την περιοχή των Τσικαλιών, σχεδιάζεται να μπουν ανεμογεννήτριες ακόμα και κοντά στους κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς, στην κυριολεξία σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Η ζώνη αυτή του... «αιολικού πάρκου», σε μήκος ξεκινάει από τις πλαγιές και τα υψώματα που είναι βορειο-ανατολικά από τα Μουντανίστικα (Μπάρδος) και από εκεί σε συνεχή διάταξη και ακολουθώντας πορεία προς νότο καταλήγει

νοτιοανατολικά του Ξερολάκκου (Τσικαλιά), κοντά στον επαρχιακό δρόμο Τσικαλιά-Λάγια. Στο σημείο αυτό η ζώνη των «αιολικών πάρκων» διακόπτεται, για να συνεχιστεί στις κορυφές του βουνού της Καινούργιας Χώρας πάνω από τη Βάθεια.

Οσο για το πλάτος της ζώνης με τις ανεμογεννήτριες, που θα κυκλώσει ασφυκτικά τα Τσικαλιά, περισσότερο από κάθε άλλο χωριό: Ξεκινάει από τις πιο υψηλές περιοχές, εκεί που τελειώνουν τα χωράφια (χτάρια) και αρχίζουν τα πιο πετρώδη εδάφη, υψόμετρο που ξεκινάει από τα 400 μέτρα, δηλαδή βορειοανατολικά της γραμμής Μουντανίστικα - Κοτράφι - Πάνω Χώρα Τσικαλιών - Συχαλάσματα. Καλύπτει όλη την δυτική πλαγιά του βουνού, μέχρι τις κορυφές αλλά και πίσω από αυτές προς τα ανατολικά. Οι περιοχές αυτές επιλέγονται γιατί δέχονται τους δυτικούς και τους βορείους ανέμους.


Τα Τσικαλιά, ένα σύνολο ορεινών χωριών, που είναι οι πιο ορεινοί οικισμοί της Μάνης (Τσικαλιά, Μουντανίστηκα, Κοτράφι, Συχαλάσματα, Ξερόλακος), πλήττονται από αυτή τη λαίλαπα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μάνης, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα «αρπακτικά» της... «πράσινης ανάπτυξης», καθώς προβλέπεται εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια, κυρίως της Πάνω Χώρας Τσικαλιών, των Μουντανίστηκων, του Κοτραφιού και των Συχαλασμάτων. Δεν είναι υπερβολή ότι όσοι μένουν στα σπίτια αυτών των περιοχών θα ακούν το βουητό από τον αέρα που θα σχίζουν οι ράτορες των ανεμογεννητριών.

Βέβαια, η καταστροφή είναι γενικότερη, αφορά το σύνολο της περιοχής, αφού πρόκειται να συντελεστεί μια περέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα περιλαμβάνει την αλλοίωση του φυσικού τοπίου, τον βιασμό της αρχιτεκτονικής του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος, με την καταστροφή του οικοσυστήματος και την παγίδευση και τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών. Εδώ δεν αναφέρουμε τις άλλες επιπτώσεις, που με βάση επιστημονικές μελέτες υπάρχουν στην υγεία όσων θα είναι εκτεθειμένοι στις ανεμογεννήτριες.

Ομως, στα Τσικαλιά η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική μιας και τα χωριά, Τσικαλιά, Μουντανίστικα, Κοτράφι, Συχαλάσματα και Ξερόλακκος θα κυκλωθούν κυριολεκτικά με ανεμογεννήτριες και μόνο προς την δυτική πλευρά, αυτή δηλαδή της θάλασσας, προς το παρόν, δεν θα βλέπουν ανεμογεννήτριες. Στο χάρτη διακρίνονται κατά μήκος της κορυφογραμμής οι περιοχές που έχουν υποβληθεί αιτήσεις στην ΡΕΑ για εγκατάσταση ανεμογννητριών. Εξετάζοντας το χάρτη αυτό σε αντιπαραβολή με τον αντίστοιχο δορυφορικό χάρτη από τη google maps, φαίνονται με περισσότερη σαφήνεια οι θέσεις των οικισμών και οι θέσεις των ανεμογεννητριών
 

Για να έχει κάποιος ένα μέτρο σύγκρισης θα πρέπει να πούμε το εξής: Μια ανεμογεννήτρια έχει ύψος 90-120 μέτρα, πάνω σε μια βάση περιμέτρου περίπου 15 μέτρων και με ένα ράτορα (πτερύγιο) 40-50 μέτρων. Ενας μανιάτικος πύργος έχει μέσο ύψος 10-12 μέτρα. Συνεπώς οι ανεμογεννήτριες ισοδυναμούν σε ύψος με δέκα πύργους, βάζοντας τον ένα πάνω στον άλλο !!!

Για να μην υπάρχουν παρανοήσεις και διαστρέβλωση των θέσεών μας, δηλώνουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας και των άλλων ανανεώσιμων φυσικών πόρων, όμως με όρους και προϋποθέσεις.  

Η Μάνη δεν προσφέρεται για αυτού του είδους την «ανάπτυξη», η οποία το μόνο που θα προσφέρει είναι η ερημοποίησή της. Τυχόν υλοποίηση αυτών των σχεδίων θα ακυρώσουν το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της Μάνης. Το μοναδικό της τοπίο, που θα βιαστεί ανεπανόρθωτα. Η υλοποίηση αυτών των σχεδίων δεν προσφέρει κανένα όφελος και μόνο καταστροφή προκαλεί.
  - Ποιός άραγε θα έρχεται να φωτογραφίζει τους οικισμούς της και τους πύργους της με φόντο ανεμογεννήτριες δεκαπλάσιες σε ύψος;
  - Ποιός άραγε θα μένει στα ξενοδοχεία για να βλέπει τις ανεμογεννήτριες;
  - Ποιός άραγε θα θαυμάζει το μοναδικό της τοπίο και την αρχιτεκτονική του με τους αμέτρητους τοίχους και τα ατελείωτα χτάρια-αναβαθμίδες, όταν δίπλα ή στο βάθος θα φαντάζουν οι ανεμογεννήτριες;
Aυτό που πάει να γίνει δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη, άλλωστε ούτε θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν τοπικά, ούτε μια κιλοβατώρα θα πάει στην περιοχή. Αλλά ακόμα και αυτό αν γινόταν δεν είναι λόγος για να θυσιάσουμε τη Μάνη, εξάλλου δεν μας ανήκει για να την καταστρέψουμε.

Πρόκειται για μια επέλαση μνημονιακού χαρακτήρα, όπου
«αρπακτικά», εντός και εκτός Ελλάδας, εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση, για να βάλουν στο χέρι τον τόπο μας και τις πλουτοπαραγωγικές του, ισοπεδώνοντας στο διάβα τους τα πάντα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εμπλέκονται είναι σε διασύνδεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με πρόσωπα που ευθύνονται για το κατάντημα της χώρας, της λεηλασίας της και την εξαθλίωση που βιώνει με τραγικό τρόπο ο ελληνικός λαός.

Εκτός όλων των άλλων, οι περιοχές που στην περιφέρεια των Τσικαλιών προορίζονται για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δεν αποτελούν δημόσιες εκτάσεις
. Είναι ιδιωτικές περιουσίες. Η κάθε πέτρα, το κάθε λάγκουνο με το λιγοστό του χώμα, είναι ποτισμένα με το αίμα και τον ιδρώτα γενιών και γενιών Μανιατών. Μέχρι τις κορυφές των βουνών, όλες οι εκτάσεις αποτελούσαν και αποτελούν ατομική ιδιοκτησία, πράγμα που το επιβεβαιώνουν και τα υπολείμματα κτισμάτων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν. Επίσης υπάρχουν πολλά σημεία αρχαιλογικού ενδιαφέροντος, όπως τα αρχαία λατομεία κόκκινου μαρμάρου.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν θα αφήσουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα με την ανοχή μας ή την συνενοχή μας.

Απανάμε «ΟΧΙ» !!!

Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να πιστέψουμε τα ψέμματά τους περί «ανάπτυξης» της Μάνης. Δεν θα αφήσουμε οι ανεμογεννήτριες να γίνουν ο «Δούρειος Ιππος» για την άλωση της Μάνης.

Οσοι νομίζουν ότι ο λύκος μπορεί να φύλαξει τα πρόβατα, κάνουν κακό τους κεφαλιού τους.

  Η Επιτροπή Αγώνα Τσικαλιών ενάντια στις ανεμογεννήτριες, καλεί όλους τους κατοίκους, όλους τους καταγόμενους από τα χωριά Τσικαλιά, Κοτράφι, Μουντανίστηκα, Συχαλάσματα και Ξερόλακκος αλλά και τους φίλους της Μάνης σε αυτό τον αγώνα για τη σωτηρία και την ελυθερία της Μάνης. Μοναδικό μας κίνητρο η αγάπη στον τόπο μας και στην ιστορία του.


  Για το σκοπό αυτό θα καλέσουμε σε συγκέντρωση το αμέσως επόμενο διάστημα στον Πειραιά και θα ξεκινήσουμε διαδικασία συγκέντρωσης υπογραφών σε κείμενο της Επιτροπής Αγώνα προς τις αρμόδιες αρχές.

  Εχουμε όλοι ευθύνη !!!

  Η Μάνη ποτέ δεν υποδουλώθηκε !!!

  Εχουμε το χρέος να την παραδώσουμε ελεύθερη στις επόμενες γενιές !!!

  Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν το έγκλημα !!!

  Δεν θα περάσει !!!

Τσικαλιά 5/5/2012

ΟΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΟΙ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ 
ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Α. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ, μέλος του ΔΣ της Ενωσης των Απανταχού Μανιατών)

ΚΥΡΙΑΚΟΣ Π. ΖΗΛΑΚΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου