Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Διακήρυξη της Επιτροπής Αγώνα Τσικαλιών ενάντια στις ανεμογεννήτριες

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΓΩΝΑ ΤΣΙΚΑΛΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ:


Το σκίτσο είναι προσφορά στον αγώνα μας του σκιτσογράφου και φίλου της Μάνης Κώστα Κουφογιώργου που ζει και εργάζεται στη Στουτγκάρδη της Γερμανίας

- Οχι στις ανεμογεννήτριες, όχι στην καταστροφή της Μάνης
- Δεν θα παραδώσουμε τη Μάνη στους σύγχρονους κατακτητές
- Δεν θα τους αφήσουμε να μας διώξουν από τον τόπο μας


Σε φάση υλοποίησης περνάει το σχέδιο λεηλασίας και βιασμού των βουνών και της ίδιας της καρδιάς και της ψυχής της ανυπόταχτης Μάνης.
ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Τα αρπακτικά, που εκπροσωπούν τα μεγάλα συμφέροντα της ψευδεπίγραφης «πράσινης ανάπτυξης», με τη συνδρομή ντόπιων «εφιαλτών» άρχισαν να εφαρμόζουν τα καταστροφικά σχέδια τους, που προβλέπουν την εγκατάσταση 220-250 ανεμογεννητριών, σε όλο το μήκος της δυτικής πλευράς της χερσονήσου της Μάνης, από τον Βαχό έως τα Τσικαλιά και τη Βάθεια.

Ειδικά για την περιοχή των Τσικαλιών, σχεδιάζεται να μπουν ανεμογεννήτριες ακόμα και κοντά στους κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς, στην κυριολεξία σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια.

Η ζώνη αυτή του... «αιολικού πάρκου», σε μήκος ξεκινάει από τις πλαγιές και τα υψώματα που είναι βορειο-ανατολικά από τα Μουντανίστικα (Μπάρδος) και από εκεί σε συνεχή διάταξη και ακολουθώντας πορεία προς νότο καταλήγει

νοτιοανατολικά του Ξερολάκκου (Τσικαλιά), κοντά στον επαρχιακό δρόμο Τσικαλιά-Λάγια. Στο σημείο αυτό η ζώνη των «αιολικών πάρκων» διακόπτεται, για να συνεχιστεί στις κορυφές του βουνού της Καινούργιας Χώρας πάνω από τη Βάθεια.

Οσο για το πλάτος της ζώνης με τις ανεμογεννήτριες, που θα κυκλώσει ασφυκτικά τα Τσικαλιά, περισσότερο από κάθε άλλο χωριό: Ξεκινάει από τις πιο υψηλές περιοχές, εκεί που τελειώνουν τα χωράφια (χτάρια) και αρχίζουν τα πιο πετρώδη εδάφη, υψόμετρο που ξεκινάει από τα 400 μέτρα, δηλαδή βορειοανατολικά της γραμμής Μουντανίστικα - Κοτράφι - Πάνω Χώρα Τσικαλιών - Συχαλάσματα. Καλύπτει όλη την δυτική πλαγιά του βουνού, μέχρι τις κορυφές αλλά και πίσω από αυτές προς τα ανατολικά. Οι περιοχές αυτές επιλέγονται γιατί δέχονται τους δυτικούς και τους βορείους ανέμους.






Τα Τσικαλιά, ένα σύνολο ορεινών χωριών, που είναι οι πιο ορεινοί οικισμοί της Μάνης (Τσικαλιά, Μουντανίστηκα, Κοτράφι, Συχαλάσματα, Ξερόλακος), πλήττονται από αυτή τη λαίλαπα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Μάνης, που έχουν βάλει στο στόχαστρο τα «αρπακτικά» της... «πράσινης ανάπτυξης», καθώς προβλέπεται εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια, κυρίως της Πάνω Χώρας Τσικαλιών, των Μουντανίστηκων, του Κοτραφιού και των Συχαλασμάτων. Δεν είναι υπερβολή ότι όσοι μένουν στα σπίτια αυτών των περιοχών θα ακούν το βουητό από τον αέρα που θα σχίζουν οι ράτορες των ανεμογεννητριών.

Βέβαια, η καταστροφή είναι γενικότερη, αφορά το σύνολο της περιοχής, αφού πρόκειται να συντελεστεί μια περέμβαση μεγάλης κλίμακας που θα περιλαμβάνει την αλλοίωση του φυσικού τοπίου, τον βιασμό της αρχιτεκτονικής του τοπίου και του φυσικού περιβάλλοντος, με την καταστροφή του οικοσυστήματος και την παγίδευση και τον αφανισμό των αποδημητικών και ενδημικών πτηνών. Εδώ δεν αναφέρουμε τις άλλες επιπτώσεις, που με βάση επιστημονικές μελέτες υπάρχουν στην υγεία όσων θα είναι εκτεθειμένοι στις ανεμογεννήτριες.

Ομως, στα Τσικαλιά η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική μιας και τα χωριά, Τσικαλιά, Μουντανίστικα, Κοτράφι, Συχαλάσματα και Ξερόλακκος θα κυκλωθούν κυριολεκτικά με ανεμογεννήτριες και μόνο προς την δυτική πλευρά, αυτή δηλαδή της θάλασσας, προς το παρόν, δεν θα βλέπουν ανεμογεννήτριες. 

    - Ποιός άραγε θα έρχεται να φωτογραφίζει τους οικισμούς της και τους πύργους της με φόντο ανεμογεννήτριες δεκαπλάσιες σε ύψος; - Ποιός άραγε θα μένει στα ξενοδοχεία για να βλέπει τις ανεμογεννήτριες; - Ποιός άραγε θα θαυμάζει το μοναδικό της τοπίο και την αρχιτεκτονική του με τους αμέτρητους τοίχους και τα ατελείωτα χτάρια-αναβαθμίδες, όταν δίπλα ή στο βάθος θα φαντάζουν οι ανεμογεννήτριες;
Aυτό που πάει να γίνει δεν έχει καμία σχέση με ανάπτυξη, άλλωστε ούτε θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν τοπικά, ούτε μια κιλοβατώρα θα πάει στην περιοχή. Αλλά ακόμα και αυτό αν γινόταν δεν είναι λόγος για να θυσιάσουμε τη Μάνη, εξάλλου δεν μας ανήκει για να την καταστρέψουμε.

Πρόκειται για μια επέλαση μνημονιακού χαρακτήρα, όπου
«αρπακτικά», εντός και εκτός Ελλάδας, εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση, για να βάλουν στο χέρι τον τόπο μας και τις πλουτοπαραγωγικές του, ισοπεδώνοντας στο διάβα τους τα πάντα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που εμπλέκονται είναι σε διασύνδεση, σύμφωνα με δημοσιεύματα, με πρόσωπα που ευθύνονται για το κατάντημα της χώρας, της λεηλασίας της και την εξαθλίωση που βιώνει με τραγικό τρόπο ο ελληνικός λαός.

Εκτός όλων των άλλων, οι περιοχές που στην περιφέρεια των Τσικαλιών προορίζονται για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, δεν αποτελούν δημόσιες εκτάσεις
. Είναι ιδιωτικές περιουσίες. Η κάθε πέτρα, το κάθε λάγκουνο με το λιγοστό του χώμα, είναι ποτισμένα με το αίμα και τον ιδρώτα γενιών και γενιών Μανιατών. Μέχρι τις κορυφές των βουνών, όλες οι εκτάσεις αποτελούσαν και αποτελούν ατομική ιδιοκτησία, πράγμα που το επιβεβαιώνουν και τα υπολείμματα κτισμάτων και κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν. Επίσης υπάρχουν πολλά σημεία αρχαιλογικού ενδιαφέροντος, όπως τα αρχαία λατομεία κόκκινου μαρμάρου.
Το ερώτημα που προκύπτει είναι, αν θα αφήσουμε να συντελεστεί αυτό το έγκλημα με την ανοχή μας ή την συνενοχή μας.

Απαντάμε «ΟΧΙ» !!!
Δεν θα πέσουμε στην παγίδα να πιστέψουμε τα ψέμματά τους περί «ανάπτυξης» της Μάνης. 
Δεν θα αφήσουμε οι ανεμογεννήτριες να γίνουν ο «Δούρειος Ιππος» για την άλωση της Μάνης.

Οσοι νομίζουν ότι ο λύκος μπορεί να φύλαξει τα πρόβατα, κάνουν κακό τους κεφαλιού τους. 
Η Επιτροπή Αγώνα Τσικαλιών ενάντια στις ανεμογεννήτριες, καλεί όλους τους κατοίκους, όλους τους καταγόμενους από τα χωριά Τσικαλιά, Κοτράφι, Μουντανίστηκα, Συχαλάσματα και Ξερόλακκος αλλά και τους φίλους της Μάνης σε αυτό τον αγώνα για τη σωτηρία και την ελευθερία της Μάνης.  


Μοναδικά μας κίνητρα: Η αγάπη μας στη Μάνη. Ο σεβασμός μας στην ιστορία της και την πολιτιστική της κληρονομιά. Οι περιβαντολλογικές - οικολογικές μας ευαισθησίες. Η αντίθεσή μας στη εισβολή των σύγχρονων κατακτητών που είναι τα μεγάλα συμφέροντα που καμία «ανάπτυξη» δεν προωθούν αλλά την κερδοφορία τους ακόμα και πάνω σε ερείπια λαών και χωρών.

    Για όλους αυτούς τους λόγους συγκεντρωθήκαμε σήμερα 19 Μαϊου 2012 στον Πειραιά στο «ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΜΑΝΙΑΤΗ» και αποφασίσαμε: 
    - Πλαισιώσουμε και στηρίζουμε τη νεοσύστατη Επιτροπή Αγώνα Τσικαλιών ενάντια στις ανεμογεννήτριες. Στηρίξουμε γενικότερα τις πρωτοβουλίες για τη σωτηρία της Μάνης.
    - Ενισχύουμε άμεσα τις πρωτοβουλίες για συγκέντρωση υπογραφών στήριξης της προσφυγής των συλλόγων και άλλων φορέων στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
    - Ξεκινάμε συγκέντρωση υπογραφών ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη με βάση το παρόν κείμενο.
    - Συντονίζουμε τη δράση μας με τους συλλόγους της Μάνης και άλλους φορείς που ήδη έχουν κινητοποιηθεί ενάντια στις ανεμογεννήτριες και προσφέρουμε όποιες υπηρεσίες μπορούμε.
    - Εξετάζουμε τη δυνατότητα πραγματοποίησης το καλοκαίρι, σε συνεργασία με άλλους φορείς, κοινής εκδήλωσης με αφετηρία τα Τσικαλιά στις κορυφές που βρίσκονται πάνω από αυτά που είναι στα σχέδια για εγκατάσταση ανεμογεννητριών, με στόχο την προβολή του αιτήματος για μη εγκατάσταση τους γενικότερα στη Μάνη και σύνθημα «αυτά τα βουνά μας ανήκουν».
    - Ορίζουμε 5-7 συντονιστές της Επιτροπής Αγώνα Τσικαλιών ενάντια στις ανεμογεννήτριες. Εχουμε όλοι ευθύνη !!! Η Μάνη ποτέ δεν υποδουλώθηκε !!! Εχουμε το χρέος να την παραδώσουμε ελεύθερη στις επόμενες γενιές !!! Δεν θα τους αφήσουμε να κάνουν το έγκλημα !!! Δεν θα περάσει !!!
    Πειραιάς 19 Μαϊου 2012
    Η  ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
    ΑΓΩΝΑ ΤΣΙΚΑΛΙΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου